Armut ağacı ilaçlama da diğer tüm ağaç ilaçlamaları gibi belirli zamanlarda, kullanacağınızın ilaçların karışım oranlarına uyarak yapılmalıdır. Yanlıl oranlarda yapacağınız ilaçlamalar ağaçlarınızı kurtarmak yerine hasta edebilir hatta öldürebilir.
Armut Ağacı İlaçlama Nasıl Yapılmalıdır?
Armut ağacı ilaçlama takvimi hastalığın türüne, zamanına ve ağacın cinsine göre değişiklik gösterir ve değişik zamanlarda, değişik şekillerde yapılır.
Armut Ağacı İlaçlama Ne Zaman ve Ne Sıklıkla Yapılmalıdır?
- “Gözler uyanmadan önce” denen; yani çiçek tomurcukları görülmeye başlamadan önceki dönemde armut pisillası, ateş yanıklığı veya kabuklu bit hastalıklarının ilaçlaması yapılır.
- Armut pisillasında sürgünlerin %15’inden fazlasında görüldüğünde hemen ilaçlama yapılmalıdır.
- Ateş yanıklığı varsa budama yapıldıktan sonra %2’lik Bordo Bulamacı uygulanmalı.
- Memeli pas görülüyorsa çiçek tomurcukları açılmadan önce çevredeki ardıçlar kesilmelidir.
- Çiçeklenme başlangıcında ateş yanıklığı görülürse 7-8 gün aralıklarla minimum üç kez ilaçlama yapılır.
- Tam çiçek döneminde baklazınnı zararlıları görüldüğünde ağaçları silkeleyerek hepsinin dökülmesini sağlamalı ve öldürmelisiniz. Ölmeleri için leğenlere yarıya kadar su doldurup mavi boya damlatırsanız böcekler leğenlere yönelir ve ölmeleri kolaylaşır.
- Çiçeklenme sonunda meyve testereli arıları görürseniz mutlaka ilaçlama yapılmalıdır. Ağaçların %5’ten fazlasında yaprak bükeni görülürse acilen kimyasal müdahale yapılır.
- Çiçeklenme sonunda kırmızı örümcekler ya da memeli pas görülebilir ve periyodik olarak ilaçlama ile kurtarılabilir. Meyveler fındık büyüklüğüne geldiğinde iç kurt görülürse 20 gün aralıkla 3 kez ilaçlama yapılması gerekir.
- Armillaria kök çürüklüğü hastalığı görüldüğünde %5’lik Bordo Bulamacı ya da göztaşı ilacı sürülür. Armut kaplanı, kabuklu bitler, yaprak bitleri ya da armut pisillası görüldüğünde mutlaka ilaçlama yapılmalıdır.
- Yine gözler uyanmadan önce kara leke, ateş yanıklığı, kabuklu bitler görülürse kimyasal müdahale yapılması gerekir. Fare kulağı dönemi denilen dönemde de kara leke görülebilir. Yaprakbükenlere de pembe tomurcuk döneminde rastlayabilirsiniz.
- Pembe tomurcuk döneminde tomurcuk tırtılları, kara leke, külleme, yaprak bitleri ya da memeli pas görülebilir. Bazı durumlarda ilaçlama yapılması zorunluluk haline gelir.
- Sonbaharda yapraklar döküldüğünde bakteriyel kanser oluşumu ya da yaprak delen görebilirsiniz.
- Tam çiçeklenme döneminde, meyveler olgunlaşmaya başlamışken çiçek monilyası oluşabilir ve çiçekleri mumyalanmış gibi kurutur.
Armut Ağacı İlaçlamasında Sık Yapılan Hatalar
Armut ağacı bakımı için ilaçlamada en sık yapılan hata ilaçlamanın zamansız yapılmasıdır. Yukarıda anlattığımız gibi her hastalığın belirtileri farklı zamanlarda görülür ve farklı zamanlarda ilaçlaması yapılır. İlaçlama yapılırken kullanılan ilacı verilen orandan daha fazla kullanmak da oldukça zararlıdır. Daha hızlı etki edeceğini düşünerek yaptığınız bu hamle yapraklara, meyvelere ve hatta ağacın kendisine zarar verebilir.